fbpx
Äiti, rajoitatko itse itseäsi? Lue 3 kohdan lista, miten päästää irti itse rajoittavista uskomuksista.

Äiti, rajoitatko itse itseäsi? Näin pääset irti rajoittavista uskomuksista

Neuvola, erilaiset oppaat ja tuttavat pulppuavat hyvää tarkoittavia ohjeita äitiyteen liittyen. Jo odotusaikana on hyvä pysähtyä näiden asioiden äärelle ja ehkä kyseenalaistaa osa. Pohtia, millainen äiti haluaa itse olla, mikä sinulle on tärkeintä. Mitkä ovat ulkopuolelta tulevia neuvoja ja mikä on oma totuutesi. Omien uskomusten äärelle on hyvä pysähtyä lapsiarjessa säännöllisin väliajoin. Tässä blogissa jaan 3 vinkkiä siihen, miten päästä irti rajoittavista uskomuksista.

Jatka niitä lauseita, jotka ovat sinulle ajankohtaisia nyt:

  • Äitinä minun täytyy pystyä…
  • Imetys…
  • Lapsi täytyy nukuttaa…
  • Synnytys on…
  • Vauva täytyy nukuttaa…
  • Lapsen kiukutellessa minun täytyy…
  • Äitiys vaatii 100% keskittymistä vauvaan/lapseen…

Pysähdy pohtimaan vastauksiasi hetkeksi. Toteutatko äitiyttä vapaasti sinulle sopivalla tavalla, vai annatko naapurin, anopin tai ystävän sanella, mikä on oikein? Ehkä asetat itse itsellesi rajoituksia ja sääntöjä, joiden mukaan tulee toimia. Rohkaisen sinua tunnustelemaan hetken, mikä on sinun totuutesi. Monesti ajatuksista tulee uskomuksia. Rajoittavia uskomuksia pystyy kuitenkin purkamaan jälleen ajatuksiksi ja puhaltamaan ne taivaan tuuliin. 

Jotkut uskomukset saattavat olla tiukasti kiinni alitajunnassasi. Joitakin pystyt purkamaan helpommin. Joistain on tullut sinulle totuus, jota et enää haluakaan muuttaa. Jos tuntuu, että kaipaat vahvistusta ja vapautta omalle äitiydellesi, tarkastele seuraavia 3 kohtaa. Vapauta itsesi kahleista.

  1. Pysähdy tiedostamaan omia uskomuksiasi

Tunnista omia uskomuksiasi. Aseta vaakakuppiin omia tapojasi toimia. Nukutatko lapsesi niin, mikä sulle tuntuu sopivalta, vai teetkö puhtaasti kirjojen tai mammakaverin mukaan? Ehkä lapsesi saa katsoa telkkaria välillä tai syötte ajoittain valmisruokaa. Suotko tämän helppouden arkeesi, vai sätitkö itseäsi? Yritä päästää rajoituksista irti ja tuo armollisuutta äitiarkeesi. Joskus vähempikin riittää. 

  1. Aloita arjen valinnoista

Monet muutokset alkavat pienistä, konkreettisista asioista. Pohdi, mitkä sinulle voisivat olla sellaisia. Ehkä sovit kumppanisi kanssa, että sinäkin saat nukkua joinain aamuina pidempään – kuka sanoo, että äidin täytyy ottaa päävastuu lapsesta? Ehkä olisi mahdollista, että syötät vauvaa tasan sillä tavalla, mikä teidän perheelle tuntuu sopivalta. Olet silti hyvä äiti, vaikka imetys ei olisi onnistunut tai et halua imettää. Lapsen kiukun kohtaat myös teidän sopimalla, teille sopivalla tavalla. On ok, jos vanhemmatkin välillä korottavat ääntään. Olennaisinta on sopiminen ja lapselle tilanteen ikätasoinen selittäminen. Lapsen kiukuttelu kuuluu asiaan, et ole silloin epäonnistunut vanhempana. Päästä myös siitä uskomuksesta irti. <3

  1. Johda itseäsi kohti omannäköistä äitiarkea

Ehkä käännät asennettasi armollisemmaksi ja suot itsellesi vauvakuplan – kavereita ehtii nähdä myöhemminkin taas enemmän. Ehkä aloitat uuden harrastuksen, johon sinulla on aina ollut palo, mutta olet kuullut lapsuudessasi, ettei se ole sinua varten. Pysähdy pohtimaan mitä tekisit, jos voisit tehdä mitä vaan. Ideaalitilanteessa arkesi näyttäisi silloin juuri siltä, millaista se nyt on. 

Erityisesti lapsen ensimmäisenä vuotena vanhemmat ovat usein väsyneitä ja monet asiat menevät vauvan ehdoilla. Väitän, että monilla pienillä asioilla voit kuitenkin vaikuttaa äitiarkeesi ja omaan hyvinvointiisi. Tee arjesta itse enemmän oman näköistäsi. Jos olet hukuttanut äitiyden ulkopuolisen identiteetin (hyvin yleistä alussa <3), tee vaikka mind-map, johon hahmottelet itsellesi voimavaroja tuovia asioita. Olisipa ihanaa, jos voisit käydä välillä yksin lenkillä, jos kuuma suihku yksin voisi olla itsestäänselvää edes pari kertaa viikossa tai jos se tuntuu sopivimmalta, olla 24/7 vain lapsesi kanssa välittämättä muiden “otathan omaa aikaa”-heitoista.

Tee aidosti niin, mikä sinulle toimii ja tuntuu parhaimmalta. Etsi se voima sisältäsi ja toteuta haluamaasi arkea! Rakkautta <3

Lue myös muita Rosan kirjoittamia juttuja:

Äiti, päästä irti rajoittavista uskomuksista ja rakenna omannäköinen äitiarki

Teksti: Rosa Auffermann

Kuvat: Niki Strbian

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

Optimized by Optimole
×
×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.