fbpx
Äitiys muuttaa naiseuden kokemusta. Lue blogistamme, miten kohdata muuttunut naiseus.

Äitiys naiseuden jatkumona – miten nämä kaksi yhdistetään?

Naiseus on henkilökohtainen kokemus omasta itsestä, jota äitiys muuttaa monella tavalla. Moni meistä pohtii, millainen äiti haluaisi olla ja muun muassa neuvolassa sivutaan aihetta. Sen sijaan äitiys ja naiseus aina seksuaalisuuteen asti on yhdistelmänä tabu, johon halusimme tarttua syvemmin.

Tieto äitiydestä voi mullistaa naiseuden kokemuksen

Positiivinen raskaustesti on uuden alku ja tieto äidiksi tulosta muuttaa ihmissuhteita, elämänrytmiä ja elämäntapoja. Samassa hetkessä, kun nainen saa tiedon lapsesta, alkaa muodostua myös käsitys äitiydestä.

Äitiydestä, josta on olemassa jo valmiiksi paljon ennakko-oletuksia, määritelmiä, omia uskomuksia ja mahdollisesti myös huolenaiheita.

Yhteiskunta tarjoaa meille paljon esimerkkejä äitiydestä, tuosta yhdeksi maailman tärkeimmäksi leimatusta tehtävästä. Kuitenkin vähemmän on tilaa ja esimerkkejä siitä, miten naiseutta ilmennetään äidiksi tultua. Ei siis ole ihme, että samassa hetkessä kun äiti-identiteetti alkaa määrittyä, tulevan äidin oma identiteetti, naiseus ja kokemus seksuaalisuudesta, voi hälvetä ja kadota taka-alalle, monesti tosin väliaikaisesti.

Raskausaikana valmistaudutaan vanhemmuuteen

Raskausaika saattaa muuttaa suhtautumista omaan kehoon ja raskausoireet vaikeuttavat olemista, mutta laskettu aika toimii muistutuksena tilanteen väliaikaisuudesta. Osa odottavista kokee olonsa erityisen naiselliseksi ja seksikkääksi, osalle olotila on vieraannuttava ja epämiellyttävä.

Raskausaika ja ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa ovat molemmille vanhemmille jännittävää ja uutuutta huokuvaa aikaa, jolloin parisuhde ja oma naiseus saattaa jäädä  ymmärrettävästi vähemmälle huomiolle. 

Muuttunut naiseus äidiksi opettelun keskellä

Pikkuhiljaa omaa naiseuttaan voi kuitenkin alkaa katsomaan uudesta näkökulmasta. Alkuun vauva on huomion keskipiste ja läheisyyden lähde, oma kroppa saattaa tuntua vieraalta synnytyksen jäljiltä ja hormonitoiminnan muutokset ovat vieraannuttaneet seksistä.

Naiseus ja seksuaalisuus ovat kuitenkin olemassa jossain imetyksen, huonosti nukuttujen öiden, vanhemmuuden ja arjen ristiriitojen alla, uinumassa, mutta ei ikiunessa.

Pohdittavaksi nousee: miten minä toteutan minuuttani, naiseuttani ja seksuaalisuuttani äitinä? Saatat jopa miettiä, tuleeko minun muuttaa omaa käyttäytymistäni, pukeutumistani, halujani ja itseilmaisuani äitiyden myötä. 

Äitiys muuttaa naiseuttani monella tavalla. Lue Äitipiirin blogista, miten kohdata muuttunut naiseus äidiksi tulon keskellä.

Naiseus luonnollisena osana äitiyttä 

Mitä sitten pitäisi tehdä, kun kokee olevansa tilanteessa, jossa vanha identiteetti tuntuu kaukaiselta, mutta uusikaan ei tunnu vielä omalta? Kiittää itseään oman itsensä huomioimisesta ja katsoa luottavaisesti tulevaan.

Naiseuden ja äitiyden yhdistäminen on uusi elämänvaihe, johon vaikuttaa yhteiskunnan asettamat määritelmät, äidin omat odotukset sekä tietenkin raskauden jättämät fysiologiset muutokset.

Toistaiseksi äitien tuen tarvetta naiseuteen ja seksualisuuteen liittyvissä asioissa tunnistetaan esimerkiksi neuvolassa vasta hyvin vähän, vaikka puhetta ja tietoa tarvittaisiin paljon enemmän.

Nykypäivänä moni meistä äideistä haluaa toteuttaa itseään useammissa eri rooleissa ja äitiys on yksi niistä. Yhtä tärkeää voi ja saa olla myös omannäköinen naiseus. 

Toivomme, että voimme jatkossa tarjota Äitipiirissä lisää tietoa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyen, sekä vertaistukea ja ympäristön, jossa näistä aiheista on luontevaa keskustella.

Teksti: Äitikaverinne Oona, terveydenhoitaja ja tuleva seksuaalineuvoja

Kuvat: Unsplash

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

Optimized by Optimole
×
×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.