Äidiksi tulo on yksi merkittävimpiä käännekohtia naisen elämässä. Syntyneen lapsen lisäksi käynnistyy äidin päässä usein muutosprosessi, joka johtaa oman elämän syvempään pohdiskeluun – myös työelämän osalta. Se mikä ennen lasta tuntui hyvältä ja oikealta tavalta toimia, herättää nyt tusinoittain uutta kysymystä siitä, mitä seuraavaksi kokee merkitykselliseksi saavuttaa. Mitä tehdä jos paluu “vanhaan” työelämään ei enää houkuttele ja oman suunnan löytäminen on hukassa? Äitiyslomalta voi ponnistaa kohti unelmaduunia, kun tekee sen tietoisesti!
1. Tunnista oma arvopohja
Omien arvojen tunnistaminen ja niiden vaaliminen ulottuu myös työelämään. Unelmaduunia kohti tavoitellessa kannattaa kysyä itseltään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: mitä asioita minä arvostan arjessani? Säännönmukaisuus, itseohjautuvuus, joustavavuus, etätyömahdollisuus, – perheen kanssa vietetty aika? Mitkä asiat edistävät työelämässä juuri minun ja perheeni hyvinvointia? Kun opettelee tunnistamaan aivan ruohonjuuritasolla itselle merkityksellisiä arvoja, tekee se unelmaduunin tavoittelemisesta monta kertaa helpompaa. Omien arvojen listaamista voi kokeilla ihan perinteiseen tyyliin paperille.
2. Älä arkaile puhua unelmistasi ja tavoitteistasi ääneen
Konkreettinen muutos alkaa usein siitä, kun rohkenee sanoa ääneen sen mitä unelmoi ja tavoittelee. Kerro puolisolle, ystävälle tai mammakaverille omista ajatuksistasi ja saatat saada parasta mahdollista vertaistukea. Mikäli sinusta tuntuu, että haaveenasi on toden totta alkaa suunnittelemaan ja kaavoittamaan lastenvaatteita, kehittää perhearjen lomassa syntynyttä yritysideaa tai vaihtaa alaa – puhu siitä! Kun pohtii liikaa asioita pelkästään oman pään sisällä, ne tuppaavat usein kuormittamaan, eikä todellista muutosta tapahdu käytännön tasolla.
3. Googlaa itseä kiinnostavia yrityksiä ja etsi lisätietoa
Kun oman unelman on sanonut ensimmäisen kerran ääneen, on helpompi siirtyä ottamaan käytännön askel kohti merkityksellisempää työelämää: etsiä lisää tietoa siitä, mikä kiinnostaa. Oman arvopohjan löytäessä on helpompi tunnistaa minkälaisessa yrityksessä tai organisaatiossa haluat työskennellä vai onko yrittäjyys tai lisäkouluttautuminen sittenkin se seuraava askeleesi äitiysloman loputtua. Äitiysloman hyvä puoli on se, että tutkimustyötä voi tehdä pikku hiljaa. Voit käyttää vauvan päiväunet esim. siihen, että listaat 5 top -yritystä, joihin haluaisit itsesi työllistää tai vaihtoehtoisesti etsiä tietoa siitä, mitä yrittäjyys tarkoittaa. Google, LinkedIn ja erilaiset alakohtaiset facebook -ryhmät auttavat tiedonjanoista. Onneksi!
4. Verkostoidu oikeiden ihmisten kanssa
Äitiysloma on erittäin hyvä ajanjakso verkostoitua mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Oman unelmaduunin tavoittelemiseksi voisimme jopa suositella sitä – onhan sinulla ihan eri tavalla aikaa käytössäsi. Kun oma unelma on kirkastunut, kannattaa ottaa rohkeasti yhteys ihmisiin, jotka toteuttavat sitä jo käytännössä. Voit esimerkiksi tarjota pieniä vastapalveluksia siitä hyvästä, että saat apua ja vinkkejä seuraavien askeleiden ottamiseen. Sanonta: ympäröi itsesi itseäsi viisaammilla ihmisillä – pätee, ja vie sinua eteenpäin.
5. Tee joka päivä jotakin unelmasi edistämiseksi
Äitiyslomalta voi tähdätä kohti unelmaduunia myös ajankäyttöään tarkkailemalla. Mitä jos käyttäisitkin somessa kulutetut minuutit (tai tunnit!) päivittäin oman haaveesi edistämiseen? Arjestamme löytyy usein melkoisia aikasyöppöjä. Yksi helppo tapa unelmaduunin edistämiseen on joko herätä aamulla ennen muita (tälle vahva suositus – jos vauvasi nukkuu täysiä öitä!) tai käyttää iltavirkkuna pieni hetki omalle jutulle. Pikku hiljaa tavasta muodostuu rutiini ja siitä edelleen positiivisten seurausten kierre kohti sinulle tärkeää päämäärää!
Iloa ja tsemppiä oman unelmaduunin löytämiseen <3
The only way to do great work is to love what You do – Steve Jobs
Lue myös nämä uraa käsittelevät jutut:
- Haastattelussa vaikuttaja Laila Lindqvist
- Äiti, näin hallitset aikaasi tehokkaammin – 3 yrittäjä-äitiä jakaa vinkkinsä!
- Äitien perustamia yrityksiä: Nukukuu
Teksti: Anna Korhonen
Kuvat: Unsplash, Anna Korhonen & Roosa Palokangas