Herkuttele hiukan terveellisemmin näillä vaaleilla, mehevillä ja ravinteikkailla bataatti-blondieilla! Kokeile vaihdella sattumia, käyttämääsi pähkinävoita sekä kuorrutetta ja luo oma täydellinen herkku iltapäivän kahvihetkeen. Mitä tulee terveellisyyteen, tätä kehtaa tarjota perheen pienemmille ilman liiallista sokerin määrää. Ohjeesta tulee 9 ruutua ja voit hyvin myös pakastaa osan kuorrutteineen päivineen, makeanhimoa odottamaan.
Annoskoko: 9 ruutua
Esivalmisteluaika: 20 min
Kypsennysaika: 30 min
Vegaani, gluteeniton
Bataattiblondiet:
Ainesosat:
- 300 g kypsää bataattia
- 3 dl mantelijauhoja
- 1.5 dl kaurajauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 rkl kookossokeria (tai muuta sokeria)
- 0.5 dl omenasosetta
- 3 rkl cashewpähkinävoita (tai mitä tahansa muuta pähkinä- tai siemenvoita)
- 1 tl kanelia
- ½ tl kardemummaa
- 1-2 tl vanilja-aromia
Ripaus suolaa
Maapähkinävoikuorrute:
Ainesosat:
- 2 dl kookoskermaa (jääkaapissta)
- 0.5 dl maapähkinävoita
- (1rkl vaahterasiirappia)
- 100g sattumia kuten paahdettuja pähkinöitä tai suklaarouhetta. Saksanpähkinöiden lisäksi valkosuklaa on kuin luotu tähän ohjeeseen!
Ohje:
- Kuori ja kypsennä bataatti esim. höyryttämällä tai uunissa.
- Sekoita kaurajauhot, mantelijauhot ja leivinjauhe keskenään.
- Sekoita kookossokeri, omenasose ja pähkinävoi keskenään tasaiseksi.
- Soseuta bataatti ja sekoita se sokeri-omenasose-pähkinävoi seokseen. Voit käyttää tässä tehosekoitinta tai vaikka sähkövatkainta.
- Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi.
- Sekoita joukkoon puolet sattumista ja käytä loput koristeeksi.
- Kaada leivinpaperilla vuorattuun 20×20 kokoiseen vuokaan.
- Paista 175 asteessa noin. 30min.
- Anna jäähtyä ainakin 30min ennen kuorruttamista
- Kuorrutetta varten lusikoi täysrasvaisen kookosmaitotölkin päälle kohonnut kookoskerma, määrä ei ole niin tarkkaa, yhdestä tölkistä tulee noin 2dl
- Lämmitä se juoksevaksi ja sekoita joukkoon maapähkinävoi ja siirappi.
- Kaada seos blondien päälle ja siirrä kylmään. Kun kuorrute on hiukan jo jähmettynyt, käy ripottelemassa loput sattumat koristeeksi.
- Anna jäähtyä kylmässä kunnes blondiet ovat täysin jäähtyneet ja kuorrute jähmettynynt.
- Leikkaa paloiksi ja nauti!
Vinkki: Voit tehdä koko taikinan myös monitoimikoneessa, jossa ensin soseutat bataatin ja lopuksi vain lisäät muut ainekset ja sekoitat tasaiseksi. Koska tässä ei ole vehnää, sitkoa ei muodostu ja liikaa sekoittamista ei tarvitse varoa.
Olen tässä ohjeessa käyttänyt kookossokeria, sillä pidän sen karamellisesta mausta. Mikä tahansa sokeri kuitenkin käy. Kaurajauhoja voi helposti jauhaa itse kaurahiutaleista. Tee kerrallaan isompi määrä, niin voit käyttää niitä leivonnassa ilman, että joudut aina kaivamaan blenderit esille. Tarkista tarvittaessa, että käyttämäsi kaura on gluteenitonta.
Kuorrutteeksi sopii oikeastaan mikä tahansa lempi kuorrutteesi, mutta tässä olen tehnyt yksinkertaisen kookoskerma-pähkinävoikuorrutteen. Kuvan blondieissa on käytetty maapähkinävoita kuorrutteessa, mutta myös cashew- tai mantelivoi maistuu ihanalle. Mikäli käytät tahinia, saatat kaivata hieman ekstra makeutta, mutta makuasioita kaikki!
Näihin sopii mainiosti myös perinteinen mokkapalakuorrute tai vaikka vaniljainen tuorejuustokuorrute. Jos kuitenkin haluat oikaista, voit levittää yksinkertaisesti reilun kerroksen lempi pähkinävoitasi, juoksevaksi lämmitettyä biscoff tahnaa tai vaikka nutellaa. Valinta on siis sinun ja vaihtoehdot eivät onneksi lopu kesken.
Resepti & kuvat: Liisa Soultanis