fbpx

Entä jos ei jaksa?

Äitiydessä saattaa luisua oman jaksamisen äärirajoille, jolloin ulkopuolinen apu on erityisen tärkeää. Kokosimme apukeinoja vanhemmalle, kun tuntuu, että omat voimavarat eivät enää kanna.

Olin muutama vuosi sitten uupuneena psykologin vastaanotolla. Hän kysyi minulta, mistä pidän. Mistä minulle tulee hyvä mieli. En muistanut. Olin vaan suorittanut yliopistoa ja auttanut muita ihmisiä. Kriisitilanteista oli tullut myös omia kriisejäni. Keskustelemalla ammattilaisen kanssa pääsin taas kiinni itseeni ja aloin päästä pohjalta ylös.

Huomaan, että äitiydessä saattaisin luisua helposti tuohon samaan – kyllä minä jaksan, kunhan lapsella on kaikki hyvin. Olen tullut siihen tulokseen, että todellisuudessa oma jaksamiseni on lähtökohtana myös lapsen hyvinvoinnille. Laitan happinaamarin ensin itselleni.

Rakas äiti, joka olet päätynyt lukemaan tätä blogia. Hienoa, että haluat huolehtia itsestäsi. Jo pelkästään linkin klikkaaminen on osoitus siitä. Hyvä sinä.

Aina ei tarvitse jaksaa. Voit mennä sieltä, missä aita on matalin. Tehdä vain tarvittava ja siirtää ylimääräinen tuonnemmaksi. Laita hetkeksi itsesi etusijalle. Ja nyt samantien, tee jotain pientä, mistä sinulle tulee parempi mieli. Ehkä lämmin suihku tai jalkakylpy helpottaa, ehkä juoksulenkki kaatosateessa huuhtoo stressin pois, ehkä menet aikaisemmin nukkumaan ja saat kunnon yöunet. Ehkä vain suljet silmäsi hetkeksi ja hengität. Arkeen sopivia harjoituksia löydät lisää myös täältä.

Apua löytyy

Autamme mielellämme muita, mutta avun vastaanottaminen on vaikeaa. Jos vaan yhtään tuntuu oikealta, pyydä apua läheisiltäsi. Pyydä, että joku käy puolestasi kaupassa tai ottaa lapset hetkeksi leikkipuistoon kanssaan. Avun pyytäminen on vahvuutta. Hanna Markuksela kirjoittaa aiheesta lohdullisesti Minskan sivuilla.

Jos tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta pyytää apua tutulta, on olemassa paljon myös muita vaihtoehtoja, jotka saattaisivat tuoda helpotusta tilanteeseesi. Alla niistä muutamia.

  • Keinoista stressitason laskemiseen puhuvat DocEmilia –podcastissa Emilia Vuorisalmi ja Hanna Markuksela
  • Täältä pääset lukemaan psykologien kirjoittamia artikkeleita vanhemman voimavaroihin ja jaksamiseen liittyen.
  • Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta löydät tietoa Aima Ry:n sivuilta.
  • Kaupungeilta ja kunnilta on saatavissa lapsiperheiden kotipalvelua ja sosiaalineuvontaa – matalalla kynnyksellä.
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnettiin pääset tästä.
  • Mielenterveyden Keskusliiton sivuilta löydät sekä chatin että puhelinnumeron, jossa saat keskusteluapua
  • Mielenterveystalon sivuille pääset tästä.
  • Tänne on vielä koottu muutamia puhelinnumeroita kriisitilannetta varten.

Muista rakas äiti, että sinä et ole yksin. Kaikki järjestyy. 

Rakkautta ja voimaa arjen hetkiin!

Teksti: Rosa & muut äitipiiriläiset

Kuvat: Unsplash

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

Optimized by Optimole
×
×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.