Tunnistatko sinäkin arki-illalta sen kriittisen hetken, kun työ- ja päiväkotipäivän jälkeen alat väsyneenä suunnitella illallisen menua ja valmistamista? Vatsa kurnii jo koko perheellä ja pää lyö tyhjää ruokalajin valintaa tehdessä. Helppo, nopea ja varsin usein ei-niin-terveellinen ateria vie voiton.
Food prepping, suomalaisittain food preppaus säästää aikaa perheelle, kun ruoat valmistetaan etukäteen koko arkiviikolle.
Mitä tarkoittaa food prepping?
Food preppingillä tarkoitetaan lisukkeiden tai kokonaisten aterioiden valmistamista etukäteen jääkaappiin. Ruokien preppausta voi olla joko kasvisten ja juuresten kuoriminen ja pilkkominen annosrasioihin, riisin ja pastan keittäminen tai vaikkapa pataruoan valmistaminen ja säilöminen seuraavien päivien ruoaksi. Food preppauksessa ruokia säilötään maustamattomana tai maustettuna, riippuen siitä, kuinka paljon valinnanvaraa haluaa jättää ruokien viimeistelyyn ennen tarjoilua.
Food preppaaja huomioi ruokien säilymisajan
Kun valmistat ruokaa etukäteen, kannattaa raaka-aineissa huomioida niiden säilyminen. Kypsentämättömien kasvisten ja vihannesten maku ja rakenne säilyy seuraavaan päivään, nauti niitä siis ensimmäisenä. Vinkki: Ikean lasirasiat toimivat säilömisessä mainiosti. Kana- ja lihapohjaiset(kin) keitto- ja laatikkoruoat säilyvät hyvin pari-kolme päivää jääkaapissa. Huomioithan kalaruoan lyhyemmän säilymisajan.
3 syytä aloittaa food Prepping
- Ajan säästyminen: Kun valmistat esim. sunnuntai-iltana isomman satsin ruokaa kerralla seuraavien päivien tarpeisiin, säästyy jokaiselta arki-illalta 1-2 tuntia aikaa perheelle.
- Rahan säästyminen: Kun suunnittelet viikon menun ja hoidat ruokaostokset viikonlopusta virkeänä, vähenevät nälkäisenä tehdyt heräteostokset työpäivän jälkeen.
- Hermojen säästäminen: Tieto siitä, että kotona odottaa terveellinen ja maukas kotiruoka lisukkeineen, vähentää stressiä ja noh – tekee onnelliseksi.
Ennakointi on lapsiperheen arjen sankari!
Pst. Food preppaus ei väheksy arkikokkailusta nautiskelijaa. Se antaa vaihtoehdon fiilistellä tulevan viikon ruokia etukäteen, hyvän musiikin ja tuoksujen siivittämänä. Tee itsellesi rutiini joka sunnuntaisesta kokkaushetkestä ja saavu valmiiseen ruokapöytään arkena!
Tämä resepti on maanantaille:
Lehtikaali-pastasalaatti 4:lle
Fusillipasta (75-100 g/hlö)
Lehtikaalia
1 avocado
1 prk aurinkokuivattu tomaatti
100 g vihreitä oliiveja
Oliiviöljy
Suola & mustapippuri
Pinjansiemeniä
Keitä pasta al dente. Hiero pilkottu lehtikaali oliviiöljyllä, suolalla ja pippurilla. Pilko avocado, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit pieniksi palasiksi. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoile tuoreen leivän ja hummuksen kanssa.
Teksti & kuvat: Anna Korhonen