fbpx

Kepeämpi lapsiperhearki – hallitse stressiä arjen joogalla

Lapsiperhearki on astetta kevyempää, kun ottaa päivittäisiin rutiineihin mukaan pieniä hetkiä itsestään huolehtimiseen. Arjen joogaa voi olla tiskaaminen tietoisesti hengittäen, kyykkyasennossa leikkiminen taaperon kanssa tai omien ja lapsen jalkojen hieronta. Arjen jooga on muutakin kuin joogan asanat. Lue joogaopettaja Rosa Auffermanin blogista, miten hyödynnät arjen joogaa hyvinvointisi tueksi!

Taistele, pakene tai lepää

Entisaikoina stressireaktion aiheutti sapelihammastiikeri. Nykyään tuo tiikeri on esim. kiukutteleva lapsi tai jatkuva heräily yön aikana. Kehomme reagoi samalla tavalla, kuin kyseessä olisi hengenvaarallinen tilanne. Kun kohtaamme uhan, ”taistele tai pakene” – tila kytkeytyy päälle. Stressihormoneja adrenaliinia, kortisolia ja noradrenaliinia erittyy tällöin kehoomme. Jos stressitila on päällä koko ajan, kehomme käy ylikierroksilla ja sairastumme helpommin. 

Palautumisen kannalta pienet pysähtymishetket kesken päivää ovat kaikista tehokkaimpia. Lepohermosto aktivoituu, mieli ja keho rauhoittuvat. Tämä ajatus tuo armollisuutta arkeen. Pienet voimautumishetket ovat mahdollisia kiireisimmällekin äidille. 

Hengitys

Hengitys, erityisesti rauhallinen palleahengitys, rauhoittaa mielen nopeasti. Pitkä, rauhallinen uloshengitys on nopeimpia tapoja rauhoittaa hermostoa. Silloin syke ja verenpaine laskevat, keho ja mieli rauhoittuvat. Pukiessani rimpuilevaa taaperoa, pidän usein itseni rauhallisena hengitysharjoituksilla, esim. lasken sisäänhengityksellä hitaasti neljään ja uloshengityksellä kahdeksaan. Tämän voi toteuttaa milloin vain.

Ryhti

Huono ryhti on kohdallani estänyt vapaata hengityksen kulkemista kehossa. Raskaus muutti kehoni asentoa ja jätti notkon selkääni. Imetys ja vauvan kantaminen kaarsivat hartioitani entisestään eteenpäin ja kaulaani kohti maata. Tämä onkin nyt tärkeintä minulle arjessa: Jalat vahvasti maassa, hymyilevät polvet, häntä hieman kaartuneena kohti maata, rintakehä auki, hartiat pois korvista ja päälaki kohti taivasta. Tähän vielä mukaan leukaperien vapautus, niin leukoihin yhteydessä oleva pallea pääsee liikkumaan vapaasti. Hengitys helpottuu ja stressitaso laskee. Voi toteuttaa milloin vaan. Aina kun nousee ylös, tiskaa, kantaa lasta jne.

Asana jalat ylös

Usein nostan jalat ylös päivän päätteeksi ja meditoin samalla. Asana muun muassa rauhoittaa hermostoa, auttaa uniongelmissa, poistaa turvotusta ja parantaa ruoansulatusta. Vauvan voi tässä asanassa nostaa masun päälle tai taaperon antaa kiipeillä päällä. Oma tyttäreni tulee ajoittain viereeni samanlaiseen asanaan. Viihtyy siinä kylläkin vain noin sekunnin.

Mielen voima

Ajatuksillamme, uskomuksillamme ja tunteillamme on suora yhteys terveyteemme. Meillä on suurempi valta parantaa itseämme, kuin uskomme. Mielestä alkaa kaikki. Tyytyväisyyden hetkiä voimme kokea myös vaikeiden vaiheiden keskellä. Pystymme harjoittamaan mieltä hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat ja nauttimaan pienistä asioista. Pystymme löytämään rauhan missä vaan myllerryksessä. Se ei tarkoita, että kaikki pitäisi hyväksyä alistuen kurjuuteen, vaan mielen harjoittamista hyväksymään sen, mitä ei voi muuttaa juuri nyt. Hyväksymisen kautta mieli rentoutuu.  

Äänenkäyttö ja liike

Laulamisesta tai hyräilemisestä lapsen kanssa voi tehdä tavan. Vapaa tanssi rentouttaa kehon jännityksiä tehokkaasti. Äiti&vauva –joogassani vauvat rauhoittuvat hyvin, kun laitan musiikin päälle ja kävelemme hyräillen salia ympäri vauvat sylissä. Hyräily aktivoi vagushermoa, jonka kautta stressi laukeaa nopeasti. Taaperoni kanssa tanssin päivittäin ja hölmöilemme samalla. Hauskinta on, kun annan tyttäreni ohjata minua. Silloin tanssimme, joogaamme, heilumme, möngimme maassa tai vaan makaamme maassa heiluttaen jalkojamme. 

Kosketus

Hieronta ja silittely ovat loistava, rentouttava lisä arkeen. Kosketuksen kautta erittyy oksitosiinia eli mielihyvähormonia ja ahdistus vähenee. Korvia, jalkapohjia ja käsiä on helppo hieroa itse. Oksitosiinia erittyy myös imettäessä, sekä lasta ihaillessa ja halaillessa. Saamme rauhoitettua hermostoamme siis myös vain olemalla. Viettämällä aikaa lapsen kanssa. Antautumalla täysillä lapsen maailmaan. Aina ei tarvitse siivota tai suunnitella seuraavaa tehtävää.

Arki haltuun 

Jokainen pystyy itse omilla valinnoillaan ja pienillä teoilla vaikuttamaan arjen sujuvuuteen, ainakin arjen pieniin hetkiin. Samaan aikaan itse pystyy myös antamaan itselleen ajoittain luvan päästää irti ja antaa maailman kantaa. On tärkeää tunnistaa itsestään, milloin lepo on se, mitä tarvitsee eniten. Joskus on kuitenkin hyvä ponnistella hetki väsymyksen yli ja lähteä ulos, soittaa ystävälle tai laittaa musiikki soimaan ja juhlia itsekseen. Ravistella kuormitus pois ja aktivoida lepohermostoa. Arjen joogassa sellaisia harjoituksia on lukemattomia.

Teksti: Rosa Auffermann

Kuvat: Niki Strbian

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.