Vappubrunssilla katetaan pöytään herkullinen ja värikäs salaatti, jossa maistuvat kaikki parhaat kauden maut ja tahini-sitruunamarinoidut pavut. Mukauta salaattia satokauden mukaan, jos teet sitä muuna ajankohtana. Tahini-sitruunamarinadi sopii niin lämpimien juuresten kuin makeiden mansikoiden pariksi vihersalaattiin. Tämä marinadi on raikkaan kirpsakka ja sitä saa olla runsaasti, sillä se maustaa myös muun salaatin ihanasti. Halutessasi voit säästää osan ja pirskotella sitä tarjoiluvaiheessa salaatin päälle.
Vegaaninen
60min
Keväinen salaatti ja tahini-sitruunamarinoidut pavut: 4:lle
Tahini-sitruuna marinadi
Ainesosat:
- 0.5dl tahinia*
- 0.5dl oliiviöljyä
- 1dl sitruunamehua
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 2tl dijon sinappia
- 2tl vaahterasiirappia
- 1/2tl suolaa
- Mustapippuria
Lisäksi hienonnettuja yrttejä kuten tilliä tai persiljaa
Ohje:
- Sekoita ainekset keskenään vauhdikkaasti lusikalla.
- Jatka sekoittamista kunnes tahini on sekoittunut muiden ainesten joukkoon tasaisesti.
*Käytä vaaleaa juoksevaa tahinia. Jos tahini ei ehdottomasti ole sinun juttusi, voit kokeilla korvata sitä jollain pähkinävoilla.
Salaatti & sitruunamarinoidut pavut:
Ainesosat:
- 460g isoja valkoisia papuja
- 250g broccolinia tai tankoparsaa
Paistamiseen 2 valkosipulinkynttä ja margariinia
- 100g retiisejä
- 100g nuoria hernepalkoja
- 250g kirsikkatomaatteja
- 1 punasipuli
- Kapriksia tai oliiveja
(Halutessasi mansikoita tai mangoa)
Runsas salaattipeti baby pinaatista, rucolasta ja vihersalaatista
Ohje:
- Valuta pavuista vesi ja sekoita ne marinadiin
- Siirrä pavut jääkaappiin ja anna maustua vähintään 30min tai vaikka yön yli. Voit tehdä pavut reilusti etukäteen, kunhan käytät ne viikon sisällä.
- Pilko broccolinit.
- Murskaa valkosipuli odottamaan.
- Paista broccolineja pannulla sekoitellen margariinissa noin 5min ajan. Kun ne ovat hiukan pehmenneet, lisää valkosipuli.
- Jatka paistamista noin 5min. Broccolinien sijaan voit käyttää tankoparsaa, tarkista kypsyys haarukalla. Sopiva koostumus on hieman pehmennyt, mutta edelleen napakka.
- Pilko muut ainekset ja kokoa salaatti.
- Lisää lopuksi broccolinit ja marinoidut pavut.
Tarjoile!
Vinkki: tee moninkertainen annos marinoituja papuja. Käytä yksi annos salaattiin ja säilytä loput jääkaapissa kannellisessa astiassa. Nauti pitkin viikkoa lisukkeena ja leivällä.
Resepti & kuvat: Liisa Soultanis