Onko tämä syksy perheessäsi erilainen, kun edessä on lapsen päiväkodin aloitus? Vauvavuosi on nyt ohi ja edessä siintää totuttelua uuteen arjen rytmiin. Elämänmuutos saattaa tuntua haikealta, jännittävältä ja pelonsekaiselta.
Pohdit kenties, miten lapsi pärjää erossa sinusta aluksi vieraassa lapsiryhmässä. Luota hyvään: lapsesi sopeutuminen vie hetken aikaa, mutta on lopulta päiväkodissa viihtymisen perusta.
Äitipiirin tiimin varhaiskasvatuksen opettaja Anna koosti vinkit sujuvaan päiväkodin aloitukseen. Nappaa vinkit talteen!
1. Pehmeä lasku on lapsen etu
Lapsen siirtymä kotihoidosta päiväkotiin on monessa mielessä totutun mullistavaa. Muutos tuo mukanaan uusia rutiineja, ihmisiä ja tunteita. Harppaus päiväkotihoitoon kannattaa tehdä pehmeästi, lapsen tarpeita kuunnellen.
Pehmeässä laskussa lapsi tutustuu päiväkodin arkeen ensin yhdessä vanhemman kanssa. Kun päiväkodin rytmiin, toimintaan ja aikuisiin on tutustuttu äidin tai isän kanssa yhdessä, ei hoitoon jääminen ole aluksi niin turvatonta lapselle.
Pehmeään laskuun suositellaan varattavaksi noin viikko-pari, jonka aikana päiväkoti ehtii tulla monipuolisesti tutuksi.
2. Päiväkodin henkilökunta tukena muuttuneen arjen keskellä
Pehmeän laskun aikana luodaan side päiväkodin henkilökuntaan: varhaiskasvatuksen opettajaan ja lastenhoitajiin. Aloituskeskustelussa käydään läpi lapsen arjen pilareita, kuten syömistä, nukkumista ja lapsen mielenkiinnonkohteita.
Luottamuksellinen suhde päiväkodin aikuisiin syntyy avoimen ilmapiirin kautta. Kysymyksiä saa ja kannattaakin esittää kaikista mieltä askarruttavista asioista – päiväkodin henkilökunta on paikalla perhettäsi varten! Vanhemman luottamus hoidon laatuun välittyy myös lapselle turvallisena olona.
3. Päiväkotipäivän jälkeen maistuu kiireetön yhdessäolo ja luontoterapia
Ensimmäiset päivät ja viikot päiväkodissa verottavat lapselta voimia, kun lapsi opettelee vielä lapsiryhmässä toimimista ja tutustuu vähitellen muihin lapsiin ja hoitajiin. Päiväkotipäivän jälkeen on tärkeä varata aikaa kiireettömälle yhdessäololle ja sylittelylle.
Luonto on hyvä “ensiapu” päiväkotipäivän vilskeestä palautumiselle. Metsäkävely yhdessä lapsen kanssa vapauttaa mielihyvähormoneja ja täten rauhoittaa mieltä vastaanottavaiseksi uudelle elämänvaiheelle.
4. Sensitiivinen vanhempi on lapsen tukipilari
Päiväkodin aloitus synnyttää kasvavassa lapsessa liudan tunteita – myös niitä kielteisiä. Yli 3-vuotias osaa jo luoda mielikuvan äidistä tai isästä heidän poissaolonsa ajaksi, ja voi viihtyä siten hoidossa mallikkaasti ilman sen suurempia tunnemyrskyjä.
Muistathan, että alle 3-vuotiaalla kyseinen taito on vielä kehittymässä, ja tunteiden ilotulitus vanhemman palatessa on usein varsin suuri. Lapsen käydessä sisäistä ristiriitaa on vanhemman läsnäolo paikallaan.
Vanhemman sanoittamien tunteiden, läsnäolon ja läheisyyden voimalla taittuu alun kankeus vielä iloksi.
Voimia päiväkodin aloitukseen <3
Teksti & kuvat: Anna Korhonen.