* Kaupallinen yhteistyö: Nordea
Äitipiirin Mammat sijoittaa -afterworkin aiheena oli äidin talous ja lapselle sijoittaminen & säästäminen. Mammat sijoittaa -tapahtumassa olivat mukana Mimmit sijoittaa -duo ja Nordea.
Aftereiden hengessä tapasimme aurinkoisena elokuun iltapäivänä Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Erosen. Valoisa ja energinen Tanja kertoi meille Mammat sijoittaa -afterworkissa talouskasvatuksesta.
Halusimme avata talouskasvatuksen käsitettä myös täällä Äitipiirin blogissa. Kysyimme Tanjalta tiukkoja kysymyksiä lapsen taloustaitojen kehittämisestä, ja vastausten summana muodostui seuraava johtopäätös: talouskasvatus on yllättävän helppoa & yksinkertaista!
1. Tanja, sen lisäksi, että työskentelet sijoitustuotejohtajana Nordealla olet myös kolmen tytön äiti: miten yhdistät työn ja perhe-elämän?
Meillä ei ole täällä pääkaupunkiseudulla yhtään sukulaisia, niin lastenvahti, joka hakee lapset kaksi kertaa viikosta hoidosta, on ihan ehdoton. Lisäksi on hyvä olla pitkämielinen jos koti ei ole aina viimeisen päälle ja että ruoka ei ole syntynyt pitkän kokkauksen tuloksena. Työssä on osattava priorisoida.
2. Sijoittamisen asiantuntijana perheessänne on oletettavasti huomioitu lapsen talouskasvatus?
Meidän perheessä saatetaan puhua enemmän rahasta ja taloustermeistä suhteessa tavalliseen perheeseen. Sanotaan kuitenkin näin, että jos joku kirjoittaisi oppikirjan aiheesta niin ei meidän perheessä ihan sen mukaan mentäisi.
3. No miten lapselle tulee kertoa raha-asioista?
Pienten lasten kohdalla voidaan lähestyä rahaa esimerkiksi arjen kulutusvalintoja tehdessä. Lapsen on hyvä hahmottaa, että koko ajan ei voi ostaa, vaikka se onkin hurjan kivaa. Säästämistä voi käsitellä lapsen kanssa vaikkapa pienen viikkorahan muodossa. 4-vuotiaan tyttäremme 50 centin viikkoraha on opettanut vertailemaan tuotteiden hintoja kaupassa.
Isommille lapsille rahan arvo konkretisoituu, kun sitä saa vastineeksi esimerkiksi kotitöistä. Teini ymmärtää rahan rajallisuuden, kun se on palkkio imuroinnista tai pöydän pyyhkimisestä. Työskennellessäni säästämisen parissa, olen halunnut lisätä meidän teinien kuukausirahaan myös ehdon “pakkosäästämisestä”. Kuukausirahasta menee pieni summa rahastoon, jonka elämistä voi seurata kätevästi mobiilipankista. Aina ajoittain tutkimme mobiilipankin tapahtumia myös yhdessä lasteni kanssa.
4. Mikä on paras ikä aloittaa talouskasvatus?
Talouskasvatus voidaan aloittaa heti kun lapsi oppii puhumaan, ikätaso huomioiden. Nordealla tehtiin tovi sitten tutkimus nuorten sijoittamisesta.
Tutkimuksessa nousi selkeästi esille kotona käydyn avoimen raha -keskustelun korrelaatio säästämiseen lapsen tai nuoren aikuistuttua. Vaikka kaikista kannustavinta oli puhua rahasta positiivisesti, niin myös negatiivinen ja huolisävytteinen puhe lisäsi lapsen todennäköisyyttä säästää itselleen aikuisena.
Säästämiseen näytti opettavan myös esimerkki vanhemman säästämisestä itselle, puhumattakaan lapselle hänen ollessaan pieni. Summilla ei ollut sinänsä merkitystä. Sen sijaan, että lapselle olisi säästetty 5000 euron osakesalkku, oli enemmän merkitystä sillä, että rahaa laitettiin säästöön säännöllisesti omaan talouteen sopivalla summalla.
5. Millä konkreettisilla vinkeillä lasta voi opastaa jo pienestä pitäen hyvään taloudenhallintaan?
Viikkoraha tai kuukausiraha kannattaa ottaa käyttöön pienestä pitäen. Suosittelen myös mobiilipankin käyttöönottoa jo ala-asteen loppuvaiheella. Mobiilipankkiin voi antaa halutessaan vain katseluoikeudet. Tapaamme työssämme ihmisiä, jotka täysi-ikäistyttyään alkavat hoitaa omia raha-asioitaan puutteellisilla taidoilla. Jos kotona on käytetty pelkkää käteistä, ei digissä ja mobiilissa käytettävät maksuvälineet ole hallussa.
6. Lapselle sijoittaminen jakaa mielipiteitä. Miten itse suhtaudut siihen?
Ymmärrän, miksi esimerkiksi lapsilisien säästäminen ja sijoittaminen lapselle jakaa mielipiteitä. Eihän kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Saimme ensimmäisen lapsemme opiskelujen aikana, eikä silloin ollut mahdollisuutta säästää lapselle. Mielestäni on tärkeämpää, että ensin vanhempi säästää puskurin itselleen ja vasta sen jälkeen säästetään ja sijoitetaan lapselle.
Kummeilta ja ystäviltä saadut lahjarahat voi kuitenkin laittaa poikimaan lapsen tilille. Lahjarahojen kautta voi lapselle opettaa säästeliäisyyttä, kun oma budjetti ei vielä veny lapselle sijoittamiseen.
7. Entä miten lapselle sijoittamisessa voi huomioida vastuullisuuden niin, että maailma säilyisi hyvänä paikkana jälkipolville?
Olen itsekin huomannut, että lapselle sijoittamisessa vastuullisuus korostuu. 4 -vuotias tyttäremme ei vielä osaa ottaa kantaa vastuullisuuteen, mutta 12 -ja 15-vuotiaat tyttäremme ovat paljon valveutuneempia, kuin mitä itse olin saman ikäisenä.
Nordea on tehnyt oman vastuullisen valinnan nostamalla esiin hyviä rahastoja vastuullisuuden näkökulmasta. Yksi tosi hyvä lapselle sopiva rahasto on nimeltään Maailmanlaajuiset tähdet, jossa rahaa voi hajauttaa maailmanlaajuisille osakemarkkinoille.
Toimittaja: Anna Korhonen
Kuvat: Anna Siltanen