fbpx
miten-kotiäitiydestä-on-hyötyä-työelämässä-kotiäiti

Miten kotiäitiydestä on hyötyä työelämässä? Katso yllättävä kooste!

Kun käsi painaa työpaikan oven viimeistä kertaa kiinni äitiysloman alkamiseksi, on olo keveä ja helpottunut, toisaalta jännittynyt. Edessä siintää ajanjakso, jonka sisältöä ei vielä tunne. Pian syntyvä lapsi määrittelee seuraavien kuukausien tahdin. Tämä tahti tulee määrittämään äidin kasvua, jolla on seurauksia myös siihen, kun seuraavan kerran avaa tai on avaamatta tutun työpaikan oven. Mitä ovat tämän kasvun hedelmät ja miten ne liittyvät työelämätaitoihin?

Kotiäitiyden hyödyt työelämässä on tutkitusti positiivisia

YLE julkaisi aikaisemmin tällä viikolla uutisen kotiäitiyden yhteydestä työelämätaitojen kehittymiseen. Vaikka tutkimusta perhevapaiden suorista vaikutuksista työelämään on vielä hyvin vähän, nostettiin artikkelissa esiin mm. Työelämän tasa-arvoa tutkiva hanke WeAll Finland. Hankkeessa toteutettiin kyselytutkimus johtajatehtävissä työskenteleville äideille, jonka tulos koettiin yllättävänä.

Kyselyssä ilmeni, että äidit kokivat sekä organisointitaitojen että kofliktitilanteiden hoitamiseen tarvittavien taitojen parantuneen äitiyden myötä. Yleisen käsityksen mukaan kotiäitiyden vaikutukset työelämään nähtiin pääosin kielteisinä.

Kotiäitinä kehität itsetuntemusta, pitkäjänteisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä

Kotiäitinä lähes 3 vuotta viettäneenä, joskin jo työelämään palanneena, näen tuoreessa tutkimustuloksessa suuren arvon. Kotiäitiys nähdään yhä edelleen ajanjaksona, jonka sisältö voidaan ulkopuolisena ennustaa: onhan se ruokkimista, vaipanvaihtoa ja puistossa istumista, repeatilla. Miten tylsää, ei siis kehittävää. Vai onko sittenkin?

Mitä jos kotiäitiys nähtäisiin todenmukaisesti, nimenomaan yhtenä kehittävämpänä ajanjaksona elämässä, jonka vaikutukset ulottuvat myönteisenä myös työelämään?

Kotiäitiyden aikana kasvatetaan lasta, mutta ennen kaikkea itsestä uusi nainen, tiedosti sen tai ei. Kasvu äidiksi on tutkimusmatka siihen kuka on ja mitä haluaa elämässään saavuttaa. Lapsen kasvatuksen edessä on osattava kyseenalaistaa omaa arvomaailmaa ja käyttäytymistä, omaksua ja haudata toimintamalleja, multitaskata, ratkoa ristiriitoja, konflikteja sekä olla jatkuvasti peilinä toiselle ihmiselle. Kasvavan lapsen kautta oppii näkemään itsensä arvokkaana, mutta samalla nöyränä. On oltava jatkuvasti valmis muuttumaan ja kehittymään. Ihan niin kuin työelämässäkin.

Kotiäitiys kehittää itsetuntemusta, pitkäjänteisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä

Kotiäitiys kestää keskimäärin vain henkäyksellisen elämänkaaressa. Lyhyeltä tuntuvan ajanjakson aikana luodaan uusi suunta elämälle sen jälkeen. Tähän elämään kuuluu työhön paluu, työssä kehittyminen ja onnistuminen. Joskus kotiäitiys voi toimia kimmokkeena unelmien yrityksen perustamiselle.

On verrattoman kallisarvoista osata nähdä itsessään se kasvu, jota kotiäitiys on kiihdyttänyt. Palkintona kasvusta osaat määritellä paremmin omat rajasi ja mahdollisuutesi luoda itselle mieluista uraa. Kaupan päälliseksi sinulta löytyy suunnaton ongelmanratkaisukyky. Muistot kauppareissuista taaperon ja leikki-ikäisen kanssa itkupotkuraivareineen lunastavat paikan sydämestäsi viimeistään nyt, kultareunuksilla.

Teksti: Anna Korhonen / Kuvat Jossu Rontu & Roosa Palokangas

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

Optimized by Optimole
×
×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.