Kaupallinen yhteistyö: Montessori Community
Haluatko kasvattaa lapsestasi itsenäisen, oppimisesta uteliaan ja arjen kauneutta arvostavan? Montessori -pedagogiikassa lapselle tarjotaan ympäristö, jossa hän voi opetella itseohjautuvasti häntä luontaisesti kiinnostavia asioita – omaan tahtiinsa. Vierailimme Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevassa Montessori Community -päiväkodissa ja kysyimme sen perustajalta Eugenialta lisää Montessori -pedagogiikasta.
Eugenia – olet Montessori Community -päiväkodin perustaja ja yksi kolmesta Suomen Montessori opettajasta (0-3v). Mikä sai sinut kiinnostumaan Montessori -pedagogiikasta?
Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen parissa vuodesta 2002. Uskon vahvasti siihen, että kasvatus on elämän positiivisen muutoksen lähtökohta ja avain lapsen hyvään ja toiveikkaaseen tulevaisuuteen.
Saadessani esikoiseni vuonna 2001, kiinnostuin valtavasti siitä, mikä kasvatusperiaate on lapselle paras. Perehdyin sekä perinteiseen kasvatukseen, mutta myös muun muassa Steiner-pedagogiikkaan. Luettuani kirjan Montessori -pedagogiikasta – huomasin, että se veti minua suuresti puoleensa. Odottaessani toista lastani osallistuin Moskovassa Montessori -kurssille, joka johdatteli pedagogiikan maailmaan. Silloin päätin, että etsin lapsilleni sopivan Montessori -päiväkodin tai perustan oman.
Sattumien kautta ollessani vielä 7. kuulla raskaana – ystäväni tarjosi minulle mahdollisuutta avata oma Montessori -päiväkoti hänen perhekeskuksen yhteyteen. Ajattelin ensin, että olenko liian hullu, mutta tartuin kuitenkin rohkeasti mahdollisuuteen!
Vuonna 2002 ensimmäinen Montessori -päiväkotini “Happy Child” avasi ovensa Moskovaan ja seuraavien vuosien aikana tarjosimme yli sadan perheen lapsille mahdollisuuden Montessori -pedagogiikkaan. Samalla syvensin oppiani varhaiskasvatuksen ja Montessori -pedagogiikan maailmasta yliopisto-ja kurssiopinnoilla.
Muuttaessani perheeni kanssa Suomeen vuonna 2006 päätin jatkaa työtäni Montessori -pedagogiikan parissa ja 2012 perustin toisen päiväkotini Montessori Infant Communityn Helsingin Ruoholahteen.
Kertoisitko lisää Montessori -pedagogiikasta ja siitä, miten se eroaa perinteisestä suomalaisesta kasvatuksesta?
Montessori pedagogiikan ydinajatuksena on tukea lapsen itsenäistä ja itseohjautuvaa oppimista, tarjoamalla kaunis ja uteliaisuuteen kannustava ympäristö. Lapsella on jo syntyessään 100 000 000 000 neuronia aivoissaan, jotka odottavat oppimista!
Montessori -päiväkodissa jokainen sisustuksellinen yksityiskohta aktivoi lasta kiinnostumaan oppimisesta. Opettajan tehtävänä on tukea lasta hänen luontaisissa kiinnostuksenkohteissa, jolloin lapselle kehittyy vahva itseluottamus ja kyky ymmärtää oma potentiaalinsa.
Kun perinteisessä kasvatuksessa oppiminen on opettaja-johtoista eli opettaja opettaa lasta, Montessori -pedagogiikassa opettaja seuraa lapsen luontaisia kiinnostuksen kohteita ja auttaa lasta paneutumaan niihin luokkahuoneessa ympärillä olevia materiaaleja hyödyntäen.
Jotta jokainen lapsi voi oppia omassa tahdissaan, Montessori -pedagogiikassa lapsiryhmät muodostuvat 0-3,3-6,6-9,9-12,12-15 ja 15-18 -vuotiaista eli eri ikäisistä lapsista.
Millainen päiväkoti Montessori Infant Community on ja mitä painotuksia teillä on?
Päiväkotimme on englanninkielinen ja meillä on tällä hetkellä 2 lapsiryhmää – Taaperoissa on lapsia 1,5-3 vuotiaaseen ja Lasten talossa on 3-6 -vuotiaita. Olemme Suomen ainoa Montessori -päiväkoti, jossa on taaperoiden ryhmä!
Painotamme pedagogiikassamme lapsen itsenäistä oppimista ja tuemme häntä tutustumaan maailmaan uteliaasti.
Miten vanhemmat osallistuvat päiväkotinne toimintaan?
Näemme vanhemmat ensimmäisinä ja kaikista tärkeimpinä kasvattajina lapsen elämässä. Meidän tehtävämme on tukea vanhempia kasvatustyössä Montessori -pedagogiikan keinoin. Sanonta “tarvitaan kylä kasvattamaan lapsi” – on mielestämme totta ja näemme itsemme osana tätä kylää.
Järjestämme vanhempien kanssa yhteisiä tapahtumia ja panostamme siihen, että jokainen perhe tuntee itsensä tervetulleeksi yhteisöömme. Monella asiakasperheellämme on kansainvälinen tausta, joten näemme yhteisöllisyyden erittäin merkittävänä Suomeen kotiutumisessa!
Lopuksi: jakaisitko muutaman vinkin, joilla lapsen luontaista oppimista voi tukea kotona?
Mielelläni!
Helppo tapa tukea lasta itsenäisyyteen on luoda lapselle jokaiseen kodin huoneeseen oma tila, jossa on hänelle sopivia aktiviteetteja ja tavaroita (esim. oma pikku tuoli, naulakko jne).
Pienet lapset auttavat mielellään kotitöissä ja muissa arjen askareissa, joten mitä jos hänen ulottuvillaan olisi pienet välineet niihin?
Lelujen määrä on myös hyvä pitää kohtuudessa, mikä ruokkii lapsen luovuutta käyttää niitä eri tarkoituksiin.
Tärkeimpänä: mitä enemmän tuet lasta itsenäisyyteen kotona, sellaiseksi hän myös kasvaa.
Lisää erinomaisia vinkkejä Montessori -inspiraatioon löydät Simone Daviesin kirjoista “The Montessori Baby” ja “The Montessori Toddler”.
…..
Olipa ilo vierailla kotoisassa Montessori Communityssa!
Englanninkieliseen päiväkotiin voit tutustua täällä.
Teksti: Anna Korhonen
Kuvat: Montessori Infant Community & Anna Korhonen