fbpx
Nukutaan-paremmin-Aitipiiri

Nukutaan paremmin – Sleepyn Unikonsultointi tuo helpotusta vauvavuoden uniongelmiin

Kaupallinen yhteistyö: Sleepy

Yksi vauva-arjen puhutuimpia aiheita on nukkuminen. Huonosti nukutut yöt näkyvät ja tuntuvat koko perheen hyvinvoinnissa ja tuoreena äitinä voi olla vaikeaa tietää, miten vauvan unta saisi parhaiten tuettua. Siksi Äitipiirin Oona halusi tarttua tähän aiheeseen yhdessä lasten unikonsultointia antavan Sleepyn kanssa. 

Ensimmäisen puolen vuoden ajan meillä nukuttiin hyvin. Vauva heräili kerran yössä ja nukkui ensimmäisen unipätkän aina aamuyöhön saakka, söi ja jatkoi unia seitsemään. Nukuttamiset, yösyötöt ja päiväunet sujuivat ilman merkittäviä haasteita ja luulin, että meille on tullut luontaisesti ja helposti hyvin nukkuva vauva. Tämän takia vauvan itsenäisten unitaitojen opettamiseen ei ollut tullut kiinnitettyä sen enempää huomiota, koska kaikki sujui helposti. Kuitenkin taisi käydä melko klassisesti, kun yöhulinat, kiinteiden aloitus, kesäloma, hampaiden tulo ja lukuisat kehitysvaiheet sotkivat rytmit, rutiinit ja laittoivat sekä äidin että tyttären uusien asioiden äärelle. 

Sleepyn Sleep tight -palvelu on paremman unen puolella

Olen lukenut vauvan unesta, unikouluista ja uniohjeista paljon. Olen kokenut epäonnistumista, epävarmuutta ja huonommuutta, kun lapseni ei ole nukkunut kuin yhden unisyklin verran päiväunia ja olen “antanut periksi” kuunneltuani itkua unikouluyrityksen aikana. Tämän takia Sleepyn Sleep tight palvelu* oli huojentava käden ojennus ja lämmin syli: saisin hetkeksi hengähtää, kun asiantuntija ottaisi tilanteen haltuun. 

Sleep tight palvelussa perheelle tehdään henkilökohtainen unisuunnitelma kattavan haastattelun ja perheen toiveiden kuulemisen jälkeen. Unisuunnitelman käyttöönottoa tuetaan kahden viikon ajan viestitse ja puhelimitse. Voin kertoa, että muistan sen hetken vielä vuosien päästä, kun (omasta mielestäsi) sadatta kertaa yritin rauhoitella vauvaa päiväunille toivottomana ja sainkin nyt viestitse ohjeet tilanteen hoitamiseksi ja lämmintä tukea jaksamiseen. Oli niin helpottavaa saada hetkeksi ottaa matkustajan rooli ja luottaa ammattilaisiin.

Unikonsultaatio auttoi meitä lempeästi löytämään rytmin päiviimme ja parantamaan yöuniamme. Lisäksi saimme vinkit hankalien tilanteiden taltuttamiseen ja ymmärrystä, että paraskaan uniohjaaja ei saa vauvaa nukkumaan, jos vauvalla on menossa unitaantuma tai tulossa lisää hampaita. Ymmärrys siitä, että voin äitinä tehdä kaiken oikein ja vauva ei siltikään välttämättä nuku, oli minulle kaikista arvokkainta.

Sleepyn unikonsultaatio auttaa perheitä nukkumaan paremmin

Sleepyn Annukka ja Sanna jakavat 5 vinkkiä vauvavuoden unen parantamiseen

Äitipiiri pääsi vielä haastattelemaan Sleepyn Annukkaa ja Sannaa, jotta parhaimmat vinkit saataisiin kaikkien äitien käyttöön. Lue alta tärkeät vinkit:

Mitkä ovat yleisimpiä ongelmia unen kanssa vauvavuoden aikana? 

Ihan ensimmäisinä kuukausina haasteet unien kanssa liittyvät tavallisesti vauvan pitkiin iltanukutuksiin ja lyhyisiin päiväuniin. Jos tähän saakka on nukuttu hyvin, voi 4-6 kuukauden iässä uniin vaikuttaa taantuma tai uudet motoriset taidot, jotka heittävätkin kaiken päälaelleen. Puolen vuoden iän jälkeen tavallisimmat haasteet ovat aikaiset aamut tai katkonaiset yöt.

Millaisessa tilanteessa mielestänne vauvaperhe hyötyy unikonsultaatiosta? Milloin sen sijaan kannattaa osallistua tarjoamaanne verkkovalmennukseen?

Henkilökohtainen konsultaatio sopii oikeastaan kaikkiin tilanteisiin, mutta varsinkin heille, jotka ovat painineet huonojen unien kanssa jo pidempään. Tällöin itsellä ei välttämättä ole voimavaroja lähteä etsimään tietoa eri uniharjoittelumenetelmistä ja aloittamiseen voi liittyä epävarmuutta. Jokaisen perheen tilanne on aina erilainen ja kaikille eivät sovi samat menetelmät. Siksi meillä Sleepyllä jokainen suunnitelma tehdään yksilöllisesti asiakkaan tilanne huomioiden. Kahden viikon jälkituen aikana tsemppaamme eteenpäin ja tarvittaessa tarkennamme suunnitelmaa. Verkkovalmennus on hyvä työväline jokaiselle vanhemmalle uniongelmien välttämiseksi ja sopii hyvin itsenäisestä työskentelystä pitäville myös uniongelmien ratkontaan ja päivän rytmittämisen apuvälineeksi.

Onko olemassa liian myöhäistä opettaa lapselle nukkumisen taitoja?

Ei ole, nukkumistaitoja voi harjoitella kaiken ikäisten lasten kanssa. Mitä aiemmin aloittaa, sitä helpommin se käy. (Mutta aivan varmasti koko perhe hyötyy paremmista unista, vaikka niitä alkaisikin harjoitella vasta myöhemmässä vaiheessa.) Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Välillä kuulee unikoulujen olevan uhkana lapsentahtiselle imetykselle. Miten imetys ja unikonsultaatiosta saatavat ohjeet sopivat yhteen?

Uniharjoittelu ei aina tarkoita yöimetyksistä luopumista ja jotkut vauvat tarvitsevatkin imetyksiä yöllä muita pidempään. Otamme aina vanhempien toiveet huomioon ja toteutamme lempeän unisuunnitelman koko perheen unien parantamiseksi. Sleepyllä työskentelee lisäksi koulutettu imetysohjaaja ja kaikki ohjaajamme saavat imetysohjaajan koulutuksen syksyn aikana.

Äitipiirin kuukauden teema on tuore äitiys. Mitkä kolme täsmävinkkiä antaisitte tuoreelle äidille?

– Nauti ajasta vauvan kanssa äläkä ota unista vielä liikaa paineita

– Nukuta vauvaa pimeässä päivisinkin kuuden viikon iästä alkaen

– Kapaloi vauva unille

Kauniita unia mamat!

*Sleepyn Sleep tight -palvelu saatu osana yhteistyötä.

Sleepy auttaa perheitä nukkumaan paremmin vauvavuonna.

Teksti: Oona Tchitcherin

Kuvat: Unsplash

Lue lisää juttujamme

Vieraile verkkokaupassamme

Tilaa Äitipiirin blogit sähköpostiisi ja saat -10 % alennuskupongin verkkokauppaamme!

Kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme, sekä hyvän olon vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota kukoistavaan äitiyteen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta

Optimized by Optimole
×
×

Ostoskori

Äitipiirin uutiskirjeestä saat hyvän olon vinkkejä, ajankohtaista luettavaa ja inspiraatiota.
Tilaa hyvän olon uutiskirjeemme ja saat - 10 % alennusta ensiostoksestasi.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt ehdot tietosi tallentamisesta. Voit lopettaa tilauksen milloin vain.