Vauvavuoden aikana monella perheellä on vastassaan kausi, jolloin vauva kokee eroahdistusta äidin ollessa poissa näkyvistä tai ihan jo siitä, että sylissä pitäjä ei ole äiti. Tämä vaihe on tyypillistä 9-12kk iässä. Jotkut vauvat kokevat vaiheen voimakkaampana kuin toiset -toisilla eroahdistusta ei juurikaan huomaa kun taas toiset vauvat ilmaisevat sen voimakkaasti ja äiti on ainoa, jonka kanssa halutaan olla. Vaihe on luonnollinen ja ohimenevä, mutta saattaa olla äidille raskas. Näillä vinkeillä helpotat omaa oloasi ja pidät huolta hyvinvoinnistasi eroahdistuksen aikana.
-
Asenne – this too shall pass
Kuten kaikessa, asenne ratkaisee myös eroahdistuksesta selviytymisessä. Mitä nopeammin hyväksyt, että nyt on vaihe, jolloin vauva on tavallista enemmän kiinni sinussa, sitä nopeammin oma olosi helpottuu. Tämäkin on vaan vaihe ja kertoo siitä, että vauvasi on täysin normaali vauva.
2. Keskity vauva-arkeen
Jos mahdollista, niin luovu kaikesta ylimääräisestä ja keskity vain vauvaan. Kaiken ylimääräisen aikataulupaineet saattavat aiheuttaa tässä vaiheessa stressiä, joten on hyvä, että ulkopuolisia stressitekijöitä ei edes ole. Ajantasaisimman tutkimustiedon mukaan vauvasta ei tule takertuvaa, vaikka hänelle antaisi yllinkyllin läheisyyttä. Sinun ei siis tarvitse antaa vauvan huutaa ja tottua erossa oloon, vaikka joku sinulle niin sanoisikin. Saat pitää vauvaasi sylissä niin paljon kuin haluat, läheisyydellä ei voi vauvaa pilata. Äidin oma sydän voi myös paremmin kun tietää, että antaa vauvalle juuri sitä mitä hän kaipaa. Illanistujaisille, harrastuksille ja kaveritreffeille tulee kyllä vielä sopivia hetkiä myöhemmin.
3. Mikrotauot
Varsinaiset lepohetket ja tauot vauvahoidosta saattavat olla kiven alla etenkin silloin, jos vauva ei suostu nukkumaan muuten kuin sinun lähelläsi. Mikrotauot ovat etenkin tällaisessa tapauksessa erittäin tärkeitä. Kokeile rauhoittaa hermostoasi syvähengityksillä. Se ei tarvitse erillistä aikaa tai paikkaa, vaan niitä voi tehdä missä vain ja muiden toimien lomassa. Erilaisia menetelmiä on paljon, mutta voit koittaa esimerkiksi laskea neljään hengittäessäsi sisään ja kuuteen uloshengityksen aikana. Jo yksi syvähengitys rauhoittaa hermostoa 5%, joten se on erittäin tehokasta ja hyödyllistä.
4. Kantoväline
Kantoväline on hyvä apuri, jos vauvasi viihtyy siinä. Se vapauttaa hieman käsiä muihin toimiin, joskaan kaikkea ei sen kanssa pysty tekemään. Jos haluat voit koittaa nukuttaa vauvaasi kantovälineessä. Tämä helpottaa etenkin silloin, jos vauvasi ei halua nukkua yksin tai haluaisi nukkua rinta suussa.
5. Oman ajan ottaminen
Oma aika voi olla eroahdistuksen aikana hyvin haasteellista. Tarkkaile vauvaasi ja huomioi reagoiko hän jossain vaiheessa päivää vähemmän siihen, että et ole koko ajan läsnä. Monesti eroahdistus voimistuu iltaa kohden. Jos näin on, niin kokeile ottaa pieni oma hetki aamulla, jos esimerkiksi puolisosi pystyy silloin olemaan vauvan kanssa. Vauvan aikataulut eivät aina sovi yksiin aikuisten aikataulujen kanssa ja siitä syystä tutut aikataulut eivät aina enää toimikaan vauvaelämässä. Tee rohkeasti erilaisia ratkaisuja päivien kulkuun, jos se tuo kaivattua helpotusta päiviisi.
- Jos tarvitset tukea vauva-arjen lastenhoitoon, suosittelemme tutustumaan Vauvahoivan palveluihin. Laadukas ja hellä vauvan hoitopalvelu on arkesi apuna!
6. Hyväksy ja salli kaikki tunteet
Eroahdistus on rankka vaihe. Saat olla ärsyyntynyt, väsynyt, kiukkuinen, turhautunut ja jopa kaivata aikaa ennen vauvaa. Anna itsesi tuntea kaikki tunteet, sillä elämään kuuluu sen kaikki värit. Se, että nyt on rankkaa ja sen myöntää, ei tarkoita sitä, etteikö vauvasi olisi maailman ihanin.
Voimia sinulle, jolle tämä on juuri nyt ajankohtaista!
Halauksin, Heidi